RegZone.cz spouští předregistrace evropských domén EU

24. května 2005 | Tiskové zprávy

Šanci na získání atraktivní evropské domény s koncovkou EU může zvýšit předregistrace domény. Tu od dnešního dne nabízí projekt www.regzone.cz společnosti Zoner software.

Samotná předregistrace domén EU, její oprávněnost a praktický význam pro držitele domén jsou poslední dobou předmětem mnoha internetových diskusí. Často dochází k nejasnostem, které mohou zájemce o doménu EU spíše odradit. Společnost Zoner software bude usilovat o akreditaci k přímému registrování domén EU. Prozatím lze v rámci projektu regZone.cz provádět předregistrace domén EU. Předregistrace na stránkách www.regzone.cz je bezplatná a bez záruky získání požadované domény. Výhodou by měl být fakt, že vlastní registrace již předregistrovaných evropských domén bude probíhat přímo u evropského registrátora EURid.

Proč se vyplatí doménu předregistrovat? Je pravděpodobné, že e-mailová či webová adresa s koncovkou EU bude jednou ze standardních na jednotném evropském trhu. Vlastní registrace domén EU bude spuštěna ve dvou vlnách. V první vlně, která by měla začít koncem letošního roku, budou moci registrovat domény pouze majitelé příslušných ochranných známek a vybrané instituce. Druhá fáze začne pravděpodobně během příštího roku a půjde již o volnou registraci bez omezení.

Očekává se, že se zahájením volných registrací dojde k zasílání obrovského množství automatizovaných požadavků na registraci domén EU. Pokud nebude technicky možné zvolit jediného zájemce, který podal žádost o registraci jako první, bude ze všech zájemců o danou doménu zvolen jeden žadatel. Díky uvedenému technickému řešení registrací je možné, že libovolný zájemce získá atraktivní evropskou doménu.