Zoner Photo Studio 13 – Milujeme fotografii. A vy? (TZ 19/2010)

30. září 2010 | Tiskové zprávy

Již tradičně s příchodem podzimu uvádí brněnská společnost ZONER software novou verzi svého programu pro práci s digitální fotografií Zoner Photo Studio. Verze s pořadovým číslem 13 přináší zejména inovace v oblasti rychlosti a kvality zpracování a také několik důležitých novinek pro kreativní práci.

Významným technologickým milníkem je úprava jádra programu na plně 64bitovou architekturu, která umožní efektivněji využívat potenciál současných PC a operačních systémů. Spolu s další optimalizací pro vícejádrové procesory tato úprava představuje výrazné urychlení grafických operací, zejména při práci s objemnými daty. Maximální využití možností grafického hardware také doplňuje unikátní implementace 10bitového zobrazování v Prohlížeči, Editoru a RAW konvertoru na monitorech s 10bitovou barevnou hloubkou na jeden kanál. Již částečná implementace 10bitového zobrazování v posledních sestaveních předchozí verze přinesla nadšené ohlasy uživatelů.

Loňská zásadní změna uživatelského rozhraní prošla roční zatěžkávací zkouškou a podle přání a námětů našich uživatelů je doplněna o další úpravy a rozšíření. Kromě jiného je tak uživateli umožněno pracovat na druhém monitoru v Prohlížeči. Významným přínosem nové verze je také výrazně vylepšený Katalog. Nový panel umožňuje filtrování obsahu Katalogu s fulltextovým vyhledáváním a filtrování podle uživatelského hodnocení, značek a GPS údajů. Praktická možnost současného mazání přidružených souborů (např. dvojice JPEG + RAW) také jistě přijde vhod.

Hledáček uživatelů je nejčastěji zaměřený na grafické nástroje. V letošních novinkách se mohou těšit na kompletní implementaci průhlednosti v Editoru, včetně nového nástroje Guma a možností ukládání i načítání. V Editoru je dále k dispozici nový Retušovací štětec. Další nástroje Editoru byly doplněny o nové parametry, vylepšení algoritmů a rozšíření možností, jako například výběr magickou hůlkou podle hodnot odstínů a jasu nebo transformace vloženého textu. Atraktivní novinkou je bezesporu nástroj pro velmi snadné skládání pohlednic z více fotografií s bohatými možnostmi nastavení. Pokročilí uživatelé zase ocení velmi žádnou možnost spasování fotografií focených z ruky při vytváření HDR snímků a skládání multiexpozic s automatickým spasováním obrázků, vhodné pro odstranění šumu nebo odstranění pohybujících se objektů. Ve zpracování RAW formátů najdou uživatelé nové parametry konverzea vyvolávání je díky optimalizaci zřetelně urychleno. Mezi další novinky patří přímé skenování do PDF, podpora formátu JPEG XR, možnost připojení XMP metadat k souborům ve formátu PNG a další specifické funkčnosti.

A navíc! Zoner Photo Studio je nyní výrazně cenově dostupnější. Základní jednouživatelská licence v edici Pro stojí pouze 1 499 Kč a za cenu 1 999 Kč získají uživatelé právo program používat až na třech počítačích v domácnosti. Významná změna cen se dotkne také licencování pro multilicenční zákazníky.

Více informací, zkušební verzi ke stažení a objednávku naleznete na www.zoner.cz.